Flunssa

Tietoa flunssataudeista

Flunssa

Tietoa flunssataudeista

Me kaikki tiedämme, miten surkeaksi ja epämukavaksi flunssa tekee olon. Tuskin kukaan on välttynyt huonolta ololta, joka johtuu tukkoisesta ja vuotavasta nenästä ja energianpuutteesta. Itse asiassa tavallinen flunssa on kaikkein yleisin sairaus:
  • Maailmanlaajuisesti vuosittain on 12 miljardia flunssatapausta1.
  • Aikuiset sairastavat flunssan 2–5 kertaa vuodessa.
  • Lapset saattavat saada flunssan jopa 4–8 kertaa joka vuosi.

Flunssan eri vaiheet

Kun ihminen sairastuu flunssaan, virukset ovat päässeet ylähengitysteihin, missä ne aiheuttavat paikallisreaktion:
  • Tulehdusketju syntyy, kun immuunijärjestelmä yrittää aluksi puolustaa elimistöä vapauttamalla tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, kuten prostaglandiineja. Tämä ilmenee kurkun kuivumisena ja kutiamisena, aivasteluna, nenän tukkoisuutena ja silmien vuotamisena.
  • Kudokset turpoavat, hengitystiet ahtautuvat ja ilmanvirtaus rajoittuu. Samaan aikaan liman erittyminen lisääntyy sieraimissa, silmän sidekalvolla ja kurkussa. Tämä vaikuttaa koko elimistöön ja ilmenee häiritsevänä vetisenä nuhana, johon liittyy tiheä aivastelu ja muita oireita, kuten päänsärkyä, mahdollisesti lievää kuumeilua ja yleistä väsymystä.
  • Lima muuttuu myöhemmin paksuksi ja kellertäväksi, sierainten tukkoisuus on jatkuvaa ja lisäksi on yskää ja limaisuutta. Elimistö parantaa kuitenkin koko ajan itseään: pari päivää infektion jälkeen kehittyy kyseisen flunssaviruksen mukainen immuunireaktio, minkä tuloksena koko prosessin pitäisi olla ohitse noin viikossa.

Flunssan hoito

Mitä flunssasta toipumisen nopeuttamiseksi ja ikävien oireiden vähentämiseksi voi tehdä?

Aspirin® on tehokas apu, jonka avulla saa olon tuntumaan paremmalta. Aspirin® sisältää vaikuttavana aineena asetyylisalisyylihappoa. Sitä käytetään särky- ja kuumelääkkeenä. Vilustumistaudeissa sitä käytetään lievittämään päänsärkyä ja kuumetta.

On myös suositeltavaa rauhoittua hieman ja levätä kunnolla flunssan aikana ja etenkin sen alkupäivinä.