Tietoa flunssasta

Influenssaa ja flunssaa aiheuttavat erityyppiset virukset.

Flunssa ja influenssa

Tietoa flunssasta ja influenssasta

Influenssaa ja flunssaa aiheuttavat erityyppiset virukset. Influenssan aiheuttaja on influenssavirus, kun taas tavallisen flunssan (jota joskus nimitetään nuhakuumeeksi) syynä voi olla yli 200 eri flunssavirusta, jotka on tunnistettu tähän mennessä. Sekä flunssa- että influenssavirukset ovat hyvin tarttuvia ja voivat levitä seuraavilla tavoilla: tartunta ihmisestä toiseen (joko suora kontakti tai hengittäessä pienten ilmapisaroiden kautta saatu tartunta), virusta sisältävien pintojen koskettaminen (kahvat, setelit ja kolikot, ovet, jne.), minkä jälkeen kosketetaan omaa suuta tai nenää, tai yksinkertaisesti oleskelu tiloissa, jotka ovat täynnä ihmisiä ja missä viruksia on joko muilla ihmisillä tai niitä on erilaisilla pinnoilla.

Influenssa vai tavallinen flunssa?

Oireet ovat erilaisia ja niiden tunnistaminen on tärkeää:

Influenssa vai tavallinen flunssa?

Tunnusmerkki/oire Influenssa Flunssa
Alkamisen nopeus äkillinen hidas
Kuume korkea kuume kuumetta vähän tai ei lainkaan
Uupumus voimakas vähäinen
Ruokahalu tavallista vähäisempi normaali
Nivel- ja lihassärky kohtalainen tai voimakas lievä
Nenän tukkoisuus on tai ei lainkaan huomattava
Päänsärky lievä lievä tai ei lainkaan
Vetistävät silmät on tai ei lainkaan on
Kurkkukipu on (lievä) tai ei lainkaan on
Yskä on (voimakas) on (lievä) tai ei lainkaan

Miten flunssaa ja influenssaa voi ehkäistä

Vinkkejä flunssan ja influenssan välttämiseen:

  • Pese kätesi usein, etenkin sen jälkeen, kun olet ollut tekemisissä ihmisten kanssa tai koskettanut pintoja, ja ennen ateriointia ja ruoanvalmistusta sekä wc-käynnin jälkeen. Muista, että flunssaa ja influenssaa aiheuttavat virukset voivat pysyä elossa pinnoilla useita tunteja.
  • Vältä silmien, suun tai nenän koskettelua mahdollisimman paljon. Tällä tavoin vältät siirtämästä käsiisi mahdollisesti tarttuneita viruksia muualle.
  • Rajoita kontaktia flunssaa tai influenssaa sairastavien kanssa. Tällä tavoin voit itse välttyä saamasta tartuntaa ja myös estää sairauden leviämisen toisiin, jos satut sairastumaan.
  • Älä tupakoi. Tupakointi saa aikaan limakalvomuutoksia, jotka muodostavat otollisen ympäristön flunssaa aiheuttaville viruksille. Vältä myös savusumua ja passiivista tupakointia mahdollisimman hyvin.
  • Vähennä stressiä. Stressi heikentää todistetusti luonnollista vastustuskykyä tavallisimpia taudinaiheuttajia vastaan, ja stressin tiedetään myös vaikuttavan sydänsairauksien, päänsäryn, astman ja monien muiden sairauksien syntyyn. Stressiä voi vähentää hengittämällä syvään rauhallisesti, syömällä terveellisesti esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia sekä liikkumalla oman kunnon mukaan ja nukkumalla riittävästi.