Influenssa

Tietoa influenssasta

Influenssa

Tietoa influenssasta

Vuosittaisten influenssaepidemioiden arvioidaan aiheuttavan kolmesta viiteen miljoonaa vakavaa tautitapausta joka vuosi eri puolilla maailmaa1. Influenssa voi olla hengenvaarallinen tauti, etenkin vanhuksille, vastasyntyneille ja henkilöille, joiden immuunijärjestelmä ei toimi kunnolla tai jotka sairastavat joitakin kroonisia tauteja. Influenssavirukset ovat voimakkaampia kuin tavalliset flunssavirukset. Tämän vuoksi ne pystyvät tunkeutumaan paremmin ja laajemmalle hengitysteiden soluihin. Tämä laukaisee voimakkaan tulehdusreaktion koko elimistössä. Tästä syystä seuraavat oireet alkavat hyvin äkillisesti:

  • Vilunväristykset, kuume
  • Lihaskipu ja särky
  • Ruokahaluttomuus
  • Voimakas uupumus
  • Voimakas päänsärky
Lisäksi ilmaantuu myös paikallisoireita, kuten yskää ja nenän tukkoisuutta, vaikka ne ovat yleensä lievempiä kuin tavallisessa flunssassa.
Kun influenssa on ohitse, kudokset yleensä paranevat ilman pysyviä vaurioita, ja 7–10 päivän kuluttua voi jo palata normaalitoimiin. Uupumus on pisimpään kestävä oire influenssan sairastamisen jälkeen.

Influenssan hoito

Jos mahdollista, kotona lepääminen ja itsehoito juomalla paljon vettä ovat tärkeimpiä keinoja estää influenssaa pahenemasta tai komplisoitumasta toissijaisten bakteeri-infektioiden vuoksi. Vaikka influenssa on vakava sairaus, kuumetta alentavat särkylääkkeet, kuten Aspirin®, auttavat lievittämään influenssaoireita. Jos epäilet sairastavasi influenssaa, ota yhteyttä lääkäriin, jotta hän voi varmistaa sairauden ja seurata toipumistasi komplikaatioiden välttämiseksi.
Edellä annetut tiedot ovat peräisin lääketieteellisistä julkaisuista.